След обширната статия за България в германския Ди Велт Александър Андреев

...
След обширната статия за България в германския Ди Велт Александър Андреев
Коментари Харесай

Германски експерт: Сега Русия може да провокира безредици в България

След обширната публикация за България в немския " Ди Велт "  Александър Андреев потърси за коментар двама политически наблюдаващи, които чудесно познават България - немската политоложка Йохана Даймел и Мартин Котее от фондация " Фридрих Науман ". Двамата дават отговор на три въпроса на.

Как съгласно Вас ще се отрази тази обява върху политическата обстановка и публичното мнение в България?

Йохана Даймел: Статията се появява в един в действителност значим миг за България и за Европа. Храбростта и политическата увереност на Кирил Петков правят мощно усещане в европейски мащаб. Информацията за дейна военна помощ посредством доставката на дизел и муниции за Украйна уверено усъвършенства репутацията на България, която в Европейски Съюз до момента наподобява много мърлява поради политическите рецесии и корупционните афери към Бойко Борисов. Направо да не повярваш на очите си каква политическа увереност е нужна особено в България, с цел да застанеш намерено срещу Русия! България членува в Европейски Съюз и в НАТО, само че в това време е черноморска страна, мощно подвластна от енергийни доставки. Да не приказваме, че посредством своите мрежи в политиката, стопанската система и обществото Москва упражнява мощно въздействие. Точно тази страна под управлението на Петков търси истински пътища и съумява да обърне в своя изгода настроението в Европа. Това във всички случаи би трябвало да окаже влияние върху българското общество. Доскоро изглеждаше, че страната още веднъж ще се върне назад към партиите на статуквото и кукловода Бойко Борисов, само че публикацията в " Ди Велт " дава вяра, че ще продължи с проевропейския курс на Кирил Петков.

Мартин Котее: Тези клюки обикалят из София към този момент месеци наред, само че в този момент към този момент е публично: реформаторското държавно управление на премиера Кирил Петков, което през лятото беше свалено посредством избор на съмнение, в една извънредно тежка обстановка е поело отговорност и е работило в интерес на нападнатата Украйна и на цяла Европа. Малка България реши да застане на исторически вярната страна - и пое огромен риск. Според мен това е удивително. Германия и новият ѝ министър на отбраната в бъдеще умерено могат да си вземат образец от България, считам аз. Между другото: това не е единствено морална победа. Курсът на реформаторското държавно управление се оказа печеливш за България и в икономическо отношение. Фирмите и цялата стопанска система завоюваха от това, както виждаме през днешния ден. България преплува през рецесията по-успешно от Германия. И потвърди, че макар всички изказвания не се намира в енергийна взаимозависимост от Русия.

В България още веднъж ще Мартин Котее:има избори - вероятно още през март. Виждате ли някаква връзка сред обявата и този факт?

Йохана Даймел: Разбира се, това е близо до мозъка. Президентът Румен Радев връчи на Българска социалистическа партия третия мандат за съставяне на държавно управление. Както президентът, по този начин и Българска социалистическа партия биват считани за другарски настроени към Русия, а тази тяхна звезда съгласно мен към този момент залязва. Някогашният генерал-майор и сегашен президент Радев се възпротиви против помощта за една страна, която е подложена на брутална военна експанзия. Обратната позиция зае харвардският абитуриент Петков, който оказа помощ с муниции и дизелово гориво на отбраняващата се Украйна. Напълно съм съгласна с казаното от Петков: " Ние показахме, че светът е вероятен без зависимост и боязън от Русия ". Много се надявам, че тази обява ще помогне на българските избирателки и гласоподаватели, доста от които са изпаднали в политическа незаинтересованост в следствие от трайната политическа рецесия и многочислените предварителни избори, че ще ги разбуди и ще им даде положителен подтик да пуснат бюлетината си за проевропейските партии и най-сетне да пресушат политическото тресавище към Борисов-Гешев-Доган и прочие Надявам се, че по-късно и на локалните избори това ще помогне на страната да се измъкне от примката на надълбоко проникналите в системата партии на статуквото.

Мартин Котее: При идващото си явяване пред урните избирателките и гласоподавателите ще се изправят пред една ясна опция: Искате ли да гласувате за свободата и за произлизащите от нея благоприятни условия за самостоятелно развиване и благополучие или пък предпочитате и отсега нататък да играете по свирката на един жесток агресор, който потиска и праща на гибел личния си народ, единствено с цел да задоволи имперските си щения? Защото това е изборът. И дано всеки взема решение за себе си. Според мен всичко зависи от това коя от двете страни ще съумее по-добре да активизира своите последователи.

А по какъв начин ще реагира Москва и по какъв начин ще реагира Европа на тези нови информации за една доста дейна роля на България в поддръжка на Украйна?

Йохана Даймел: Току-що в София се организира полемика към въздействието на Москва, от която стана ясно, че Русия употребява всички средства, с цел да популяризира агитация в България. Продължава да е налице и заплахата от бойкот и подривни акции на Руската федерация против България, в това число и против нейната военна и оръжейна индустрия. Руските управляващи включиха в лист за търсене проверяващия публицист Христо Грозев. Кибератаките и дезинформацията са ежедневие. Може да стане даже по-лошо: Москва и нейните правилни почитатели в България могат да предизвикат политически вълнения и целенасочена дестабилизация. Ето за какво Европейски Съюз и НАТО с всички сили би трябвало политически и военно да подсигурят гърба на България. Най-малкото: приемането на страната в Шенгенското пространство още веднъж би трябвало да излезе на дневен ред.

Мартин Котее: Москва вероятно в допълнение ще усили опитите си да подкопае българската народна власт: посредством поддръжка на дясно националистически сили, които в действителност са инструмент на Кремъл, и посредством систематичното разпространение на дезинформация. Същите игрички се играят и в Германия. Така че през днешния ден Европа към този момент схваща кои са същинските ѝ другари в България, уповавам се. Това са реформаторите, които работят за смяна и за бъдещето. А не тези, които през лятото ги смъкнаха от власт.

---

Йохана Даймел е член на Управителния съвет на Дружеството за Югоизточна Европа и самостоятелен политически анализатор по тематики, свързани с югоизточноевропейските страни.

Мартин Котее е районен шеф за Югоизточна Европа в немската демократична фондация " Фридрих Науман ". От 2004 до 2010 година Котее беше представител на немския президент Хорст Кьолер.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР